McDonald's Restaurant
300 North Moorland Road
Brookfield, WI

Before

Click for larger picture.

Proposed Remodel 

After

After

After

After

The existing McDonald’s Restaurant, being over 30 years old, was extremely worn out and tired.  The building was razed with the building and site completely redeveloped.

The redesigned site provides for a safer and more pedestrian friendly environment in several ways.  First, the drive-thru traffic is physically separated from the dine-in patron traffic, so patrons will not have to cross the inbound drive-thru traffic stacking lane.  Secondly, the existing driveways were reduced in quantity and medians in Moorland road were modified to better control the traffic.  Most notably, the percentage of landscaping on site was increased from the existing 10% to 25.5%!  Outdoor dining was also added and is buffered from the parking lot with landscaping, decorative metal fencing, and masonry piers to create a pleasant dining atmosphere.

Architecturally, the new building is, simply put, a one-of-a-kind custom design.  McDonald’s has not built this design anywhere before this.  Although a 1-story building, the massing resembles a 2-story building by use of entry towers with 2-story interior volumes, and faux upper level windows.  The design incorporates a theme of a “marketplace appearance”, combined with a geometric alignment and rhythm, and follows the rules of 4-sided architecture.  Although a tall building, it presents a human scale by the use of horizontal precast concrete transition lines from brick to tile, careful placement of transom window and awning heights, and by other visual methods.

Exterior materials are high quality and include: brick, precast concrete sills and lintels, porcelain and slate tile, pre-finished aluminum cornices, divided lite transom windows, raised panel bulkheads, fabric awnings, and gooseneck style light fixtures.  The color scheme ties all materials together, yet allows each material to stand out on its own.  Colors vary from the rich burgundy blend of the brick, to a terra cotta and patina green seen in the tiles, cornices, and fabric awnings. 

We believe this redeveloped McDonald’s will continue to offer its well-known service and menu items, but with an added energy and enthusiasm from all, including staff, vendors, and patrons!