Clark Station
Port Washington, WI

 

The 1,600 SF gas station and convenience store will redefine how convenience stores are designed.  Although it will have functions of a typical gas station and convenience store, this building will push the envelope by combining sustainable design with vernacular architecture and detailing gas stations from the past.

Some features of the project include: an earth sheltered design with a roof garden, solar panels, reclaimed building materials, polished concrete floors, and a natural daylighting plan that will include light shelves to reduce heat gain from direct sunlight and will reflect the natural light to the back of the store.

These sustainable features will not only reduce the buildings energy consumption, but will also reduce the impact of the project on the site.  By tucking the building into the hillside it will be able to take advantage of the earth as a natural insulator and will also create a roof garden that will allow the building to become a true part of the hillside.  These features will increase the green space on the site, reduce carbon dioxide emissions, reduce storm water runoff, and finally reduce the visual impact of the project from the neighboring properties. Finally, this building will also serve as a tool to educate people on not only sustainable architecture but also the oil industry’s move toward greener fuels. 


Existing Building
 




Schematic Design Concept

 


Schematic Design Concept
 


Schematic Design Concept